A BKK kérdőíve a közösségi közlekedés hozzáférhetőségéről

Az alábbiakban a Budapesti Közlekedési Központ felhívását tesszük közzé:

Az Európai Unió által finanszírozott, 3 éves Inclusion projekt keretében a Budapesti Közlekedési Központ szeretné jobban megismerni, hogy a város hogyan tud a speciális igényekkel rendelkező, mozgásukban akadályozott utasok számára minél jobb feltételeket biztosítani a közösségi közlekedésben. A mozgásukban akadályozott utasok között értjük azokat az utasainkat, aki

  • Vak vagy gyengénlátó személy
  • Mozgásszervi fogyatékosággal élő személy
  • Siket vagy nagyothalló személy
  • Értelmi fogyatékossággal élő személy
  • Autista személy
  • Babakocsival vagy nehéz csomaggal közlekedő személy
  • Ideiglenes mozgásszervi fogyatékosággal élő személy
  • Magyar nyelvet nem használó személy
  • egyéb

Ezért a BKK Zrt. és a Járókelő Közhasznú Egyesület 2019 őszén közös kampányt indított, melynek célja, hogy az érintettekkel együtt feltárjuk a mozgásukban akadályozott utasok közösségi közlekedés használatához kapcsolódó speciális igényeit és a közlekedésükhöz szükséges speciális szolgáltatásokat.

Ennek eszköze a Járókelő Közhasznú Egyesület honlapján egy olyan bejelentő felület, amelyen bárki bejelenthette a budapesti közösségi közlekedés egyenlő esélyű hozzáférésével, akadálymentességével kapcsolatos észrevételeit, de akár a jó példáikat is. A bejelentések feldolgozása során voltak olyan információk, melyekre viszonylag gyorsan  tudtunk reagálni, de sajnos voltak olyan beérkezett jelzések is, melyek megoldása hosszabb időt és nagyobb költségvetést igényel.

A beérkezett információkat a közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztési javaslataiba folyamatosan beépíti a BKK.

A bejelentő felület itt érhető el: https://jarokelo.hu/akadalyoknelkul

Azért fordulunk most Önökhöz, mert szeretnénk felmérni az Önök közösségi közlekedéssel és mobilitással kapcsolatos véleményét. Az eredményeket a fővárosi közlekedés hosszú távú működtetésében teendő intézkedések fejlesztéséhez használjuk fel. Az információgyűjtés érdekében kérjük, Önök és szervezetük tagjai is vegyenek részt az alábbi linken megtalálható online kérdőív kitöltésében.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfsQzfHZ5PSGEyRvPAivTwsvEiQJAoBIPAlYFKI2JVZ3EQYSQ/viewform

Az online kérdőív kérdéseinek megválaszolása maximum 10 percet vesz igénybe. A kérdőívet 2020. május 12. napjáig tudják kitölteni.

Tudjuk, hogy a koronavírus járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt sokan szeretnének már kimozdulni otthonról, használni a közösségi közlekedési járműveket, hogy folytathassák a korábban megszokott életüket és a munkába járás mellett felkeressék barátaikat, távolabb élő rokonaikat, ismerőseiket. A fővárosi közösségi közlekedést működtető szakemberek részeként mi is arra törekszünk, hogy minél jobb feltételeket biztosítsunk a közösségi közlekedést használó utasoknak. A kérdőív kitöltése ebben segíthet.

A kérdőív kapcsán további információ dr. Albert Judit (BKK) kollégánktól kérhető, e-mail címe: judit.albert@bkk.hu

Köszönjük szíves együttműködésüket!

A BKK Inclusion projekt csapata