A FESZT hazai és nemzetközi érdekvédelmi munkát erősítő nemzetközi projektben vesz részt

A FESZT az Európai Fogyatékosságügyi Fórummal (EDF) közös projektet indított Ascend névvel. A projekt a célja az EDF tagszervezeteinek kapacitásfejlesztése olyan területeken a kapacitásépítés az uniós és nemzetközi politikákban és programokban, vagy a fogyatékossággal élő fiatalok vezetői képességének fejlesztése, részvételük erősítése a bevont szervezetek érdekvédelmi tevékenységeibe.

2022. nyarán benyújtott pályázat keretében lehetőségünk van az EDF által készített szakpolitikai anyagok magyarra fordítására és terjesztésére, valamint lehetőségünk nyílik az érdekérvényesítéssel és Európai Uniós szakpolitikákkal kapcsolatos kapacitásépítésre, valamint konzultálni a fogyatékossággal élő fiatalokkal és felmérést végezni a fogyatékossággal élő fiatalokat ért diszkriminációval kapcsolatban.

 

A projekt kertében lefordított kiadványok:

A négy kiadványt bemutatásra kerül a projektben tervezett érdekérvényesítést erősítő tréningeken melyekre október-november hónapban kerül sor.

A tréningek célja az EU szintű jogérvényesítés lehetőségeinek megismertetése, a már meglévő ismeretek, eszközök bővítése. A tréning résztvevői szakmai tapasztalatokat oszthatnak meg a csoportos foglalkozás során, 2-3 fős csoportokban, közösen dolgoznak a kapott feladatokon, így új ismereteket és tapasztalatokat szerezhetnek érdekvédelmi munkájukhoz.

A projekt keretében összesen 6 tréning alkalmat szervezünk.

Egy tréning alkalmon 12 fő vehet részt.

A tréningek időpontja: 2022. október 17, 24, 25, 2022. november 7, 8, 14.

A tréningek helyszíne a MEOSZ Központ, 1032 Budapest, San Marco 76..

A tréning időpontokra az alább linken lehet jelentkezni:

https://forms.gle/cbrebUC5NkcEgKjJ9

 

A projekt keretében kiscsoportos beszélgetések (fókuszcsoportok) segítségével kérdezünk meg 18 és 30 év közötti fogyatékossággal élő fiatal felnőtteket, hogy miként látják saját helyzetüket, milyen akadályok, hátrányok érik őket a mindennapokban.

A beszélgetések időpontjai:

2022.10.24. 17:30

2022.10.25. 17:30

2022.10.26. 17:30

Helyszín: CEU, 1051 Budapest, Nádor u. 15. N15 104 terem, az 1. emeleten. A helyszín teljesen akadálymentes.

A részvétel a csoportos beszélgetéseken önkéntes, egy beszélgetés hossza körülbelül 1,5 óra. Igény esetén 10-15 perces rövid szünetet tartunk a foglalkozások közben.

A csoportos beszélgetéseket egy közös pizzázással, ismerkedéssel kezdődnek.

A beszélgetésre az alábbi címen várjuk a jelentkezéseket:

https://forms.gle/KprGKeyUfudFZ93L6

 

A projekt 2022.11.30-án egy ifjúsági rendezvénnyel zárul.

A rendezvény a fogyatékossággal élő fiatalok és az ifjúságsegítők részvételével valósul meg, ahol a résztvevők megismerhetik a projekt során megvalósított fókuszcsoportos felmérés eredményeit, és panelbeszélgetéseken vehetnek részt melynek témai a hálózatépítés, uniós programlehetőségek.

A projekttel kapcsolatban Petner Kata koordinátor szívesen ad bővebb tájékoztatást, a szolgaltatasszervezo@meosz.hu e-mail címen.

A projektet a Citi Alapítvány támogatja