A FOGYATÉKOS EMBEREK NEGYEDIK EURÓPAI PARLAMENTJE

A politikai részvétel és a szavazati jog is téma lesz a Fogyatékos Emberek negyedik Európai Parlamenti Napján (EPPD), amelyre 2017. december 6-án kerül sor az Európai Parlamentben (EP) Brüsszelben. Az óriási jelentőségű eseményt, amelyet az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) és az Európai Parlament szervez és amelynek alkalmával Európa minden részéről több száz a fogyatékos emberek szervezeteit képviselő küldött,  EP képviselői, valamint egyéb európai szintű intézmények magas rangú vezetői gyűlnek össze.

Az eseményre december 6-án szerdán (egész nap) az  Európai Parlamentben Brüsszelben kerül sor a Plenáris Ülésteremben.

Ez idáig az európai fogyatékos mozgalomból már több, mint 450 küldött erősítette meg részvételét az eseményen. Az eseményen a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának tagszervezetei és más szervezetek képviselői több, mint 20 fővel képviseltetik magukat.

Az EPPD egy olyan nagy jelentőségű esemény, amely alkalmat ad arra, hogy európai fogyatékossággal élő állampolgárok, vezetők és aktivisták egyaránt, párbeszédet folytassanak megválasztott vezetőikkel és szót emeljenek a jogaikért. Ez egy különleges alkalom, amely egyfelől azt bizonyítja,hogy a parlament támogatja a fogyatékos embereket, másfelől pedig azt mutatja, hogy fontos a párbeszéd az európai fogyatékos emberek és az ő európai szintű képviselőik között.

Ebben az évben az EDF 20. évfordulója egybeesik a Fogyatékos emberek európai napjával. Az EDF azért alakult meg 1997-ben, hogy a fogyatékos embereknek európai szinten egységes hangja legyen, továbbá biztosítva legyen az is, hogy a fogyatékos embereket érintő döntések a fogyatékos emberek aktív politikai és döntéshozatali részvételével szülessenek.

Ez képezi a mottónk a „Semmit rólunk nélkülünk „alapját.

Az előző  fogyatékos emberek parlamenti napjait 1993-ban, 2003-ban és 2012-ben tartották. A harmadik parlamentet követően a politikai csoportok vezetõi megállapodtak abban, hogy megrendeznek egy  jogalkotási célú parlamentet.

Az ülésről élő internetes közvetítés lesz feliratkozással és nemzetközi jelnyelvi tolmácsolással az EP web tv-n.