Akadálymentes játékokat tesztelt az ETIKK csapata

Nagy örömmel tett eleget az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK) a Játéknap Kft. felkérésének, hogy résztvegyen a legújabb akadálymentesen tervezett kültéri játszótéri termékeik tesztelésében. A Játéknap Kft. régóta dédelgeti azt az álmot, hogy változatosan kialakított, inkluzív játékélményt biztosító játékokkal jelenjen meg a piacon, szívügyüknek tekintik, hogy a különböző sérültséggel élő kisgyermekek ép társaikkal is együtt tudjanak játszani. Mintegy másfél évvel ezelőtt keresték meg először az ETIKK-et, és kezdődtek meg az első konzultációk annak érdekében, hogy játékaik a lehető legakadálymentesebb módon használhatók legyenek.

Első kültéri tesztelésük Csepelen egy kerekesszékkel használható hinta kipróbálása volt, a Hollandi úton.

A  tesztelésre pedig a Construma szakkiállítás keretében, zárt pavilonban került sor. Az ETIKK csapata  a szokásos módon, tesztcsoport-tagokkal és szakmérnöki vezetéssel vonult ki a helyszínre szemrevételezni az eszközöket.

Láthattak kint:

  • kerekesszéket használó gyermekeknek is alkalmas homokozó asztalt, körforgót, rugós hintákat, libikókát, húzódzkodó csőalagutat, kötélhágcsóból kialakított fekvőhintát;
  • tapintható eszközöket: térképeket, dáma és malomjátékot, centimérőt, ábécét, labirintust, tapintható órát, tapintható figuratív alakzatokat;
  • zenei eszközöket: szilofonokat, dobokat;
  • egyéb játékokat, melyek nem kimondottan akadálymentesek, de egybeépíthetők az akadálymentes játékokkal is pl. a hintával (csúszda, mászóka, vár), ezáltal segítve az inkluzív játékélményt. Láttunk még görbe tükröt, napraforgós hallócsövet.

A játékok igényes kivitelűek, vidám színekkel kialakított elemekből állnak, megfelelő színkontraszttal kialakítva- pl. az asztali tapintható játékok világoszöld-kék, a térképek piros-fehér, a libikóka piros-zöld színvilága, a hágcsóhinta fekete-piros kombinációi a gyengénlátó kisgyermekek számára is jól érzékelhetőek.

Külön kiemelendő, hogy a zenei eszközök olyan módon lettek kialakítva, hogy azok kerekesszékből, ülve is használhatók és elérhetők legyenek – így a szilofonok, és a dobok is. De kerekesszékből, ülve is jól használhatóak a homokozó asztal alsó lapjai is.

Az alábbiakban bemutatásra kerül néhány eszközt, speciális felhasználói szempontból elemezve őket:

Homokozó asztal: a különböző tálcamagasságú eszköz kerekesszékkel történő használatra megfelelő (térdszabad), kellemes színvilággal és burkolati anyaghasználattal. A homokozó tálca mélysége és űrtartalma kicsi, de könnyen újratölthető. Javasoljuk, hogy a játszóeszközt célszerűen közvetlenül a homokozó mellé telepítsék, így a „homokutánpótlás” könnyen kivitelezhető, illetve további fejlesztésként egy mini csúszdával való kombinálása lehetséges, mely a homokozóba vezet.

tálcás homokozóasztal

Körforgó: ez a játékeszköz úgy lett kialakítva, hogy a központi „autós-műszerfalát” minden kisgyermek egyenlően tudja használni – a helykialakítás lehetővé teszi, hogy kerekesszékkel is használható legyen az eszköz, a műszerfalon kialakított kapaszkodó stabil fogódzkodást biztosít. A forgó szélein ívelt kispadokon lehet még helyet foglalni. Ennél a játéknál különösen fontos, hogy semmilyen szegély-perem ne akadályozza a használatot, ezért a szerkezetet be kell süllyeszteni a fogadó padozatba (a képen látható módon). Egyedüli kifogás a kormánykerék anyagát érheti – egy picit merevebb anyagú szerkezet időtállóbb lenne.

igényesen kivitelezett és telepített akadálymentes játszóeszköz, süllyesztett kialakítással

Rugós hinták: mozgáskorlátozott kisgyermekek részére a jobboldali hát- és lábtámasszal kialakított hinta jól használható, bár aktív kerekesszékkel (melynek általában merev a lábtartója és nem kihajthatós) körülményes lehet a megközelítése a lábtartók esetleges ütközése miatt. A rugószerkezet nagyon erős, minden irányú mozgatáshoz megfelelő, akár 80 kg-ig is nyugodtan terhelhető.

Különböző kialakítású rugós hinták

Libikóka: a fekvő használatra kialakított mérleghinta szimmetrikusan hullámos kialakítású-szélessége miatt elsősorban fekvő pozícióban történő játékra alkalmas eszköz. Egyik oldala a játék peremén kapaszkodókkal van ellátva, így kívánja elérni, hogy a sérült kisgyermek oldalirányban ne essen ki belőle. A játék anyaga kissé csúszós, így javasolt annak újragondolása (bordázott, vagy rücskös kialakítása). A fekvő pozíció abban az esetben kivitelezhető, ha a láb középre néz- ellenkező irányban az ív rövid.

Fekvő használatra is alkalmas libikóka

Tapintható térképek, ábécé, játékok: ezek a játékok a látássérült gyerekek tapintási képességére alapoznak. A bemarások ujjal kiválóan végigkövethetőek és kontrasztos rajzolatokat adnak-, az ábécé esetében végigtapintható az összes betű, a térképek esetében Magyarország megyéi, a Földtérképnél a földrészek. A térképekkel kombinálva találkoztunk még ezenkívül dámajátékkal és malommal, ezeknél mind a tábla, mind a bábuk úgy lettek kialakítva, hogy egy látássérült gyermek is könnyedén tudjon velük játszani. Külön oktatópanelben összefogva láttunk még további tapintható rajzolatokat, labirintust és órát, ezek mindegyike alkalmas volt látássérült, és (térdszabad kialakítása miatt) mozgássérült, kerekesszéket használó gyermekek számára is.

tapintható térkép, Magyarország megyéi

Különböző zenei eszközök: színes és kiváló játékélményt nyújtó játékok, melyek kerekesszékkel is használhatóak. Esetleg alap dallamok feltüntetése a játékon hasznos lenne.

inklúzív használatra tervezett zenei eszközök

Csőalagút: kerekesszékkel könnyen megközelíthető és kellően nagy az alagút átmérője, az eszköz jól használható, a kedvezőbb húzódzkodási pozíció elérése miatt a díszítő figurák kismértékű áthelyezését javasoljuk.

csőalagút

Az inkluzív használatra is tervezett játszótereknél nagyon fontos a játékok használata mellett, az akadálymentes megközelítés biztosítása is – a burkolatok kialakítása (szegélyek kerülése, gumialátét alkalmazása), a kellő számú pihenőfelület, a vizesblokkok megfelelő kialakítása egyaránt elengedhetetlen mind a kicsik, mind az őket kísérő felnőttek részére.

A mindenki számára elérhető, akadálymentes játszóterekről szóló egyéb leírásról innen tájékozódhat.

Forrás: http://www.etikk.hu/kutatas/akadalymentes-jatekok-tesztelese-a-construman/