CRPD Bizottság új általános kommentje az önálló életvitelről és a közösségbe való befogadásról

A Fogyatékosjogi ENSZ-egyezmény Bizottság elfogadta az 5. számú általános ajánlást, kommentet a Fogyatékosjogi ENSZ-egyezmény 19. cikkével, az önálló életvitelről és a közösségbe való befogadásról.

A 19. cikk az alábbiakat rögzíti:

Az Egyezményben részes államok elismerik a fogyatékossággal élő személyek egyenlő jogát a közösségben való élethez és másokkal egyenlő szabad döntéshez való jogát; minden szükséges és hatékony intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek teljes mértékben élvezhessék e jogaikat és a teljes közösségi befogadást és részvételt, beleértve a következők biztosítását:

a) a fogyatékossággal élő személyeknek másokkal azonos alapon lehetőségük van lakóhelyüknek és annak megválasztására, hogy hol és kivel élnek együtt, és nem kötelezhetőek bizonyos megszabott körülmények között élni;

b) a fogyatékossággal élő személyek számára hozzáférési lehetőséget biztosítanak többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálathoz, beleértve azt a személyes segítséget, mely a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, valamint a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzése céljából szükséges;

c) a mindenki számára nyújtott közösségi szolgáltatások és létesítmények azonos alapon hozzáférhetőek a fogyatékossággal élő személyek számára is, és igényeikhez igazítottak.

Ennek a cikknek az értelmezése kulcskérdés a menne foglaltak megvalósításához, a részes államok kötelezettségeinek tisztázásához. Az új általános ajánlást a CRPD Bizottság 18. ülésének keretében, 2017. augusztus 29-én fogadták el. Az ajánlás az egyes cikkeket tölti meg részletesen tartalommal és meghatározza a kulcselemeit a független életnek, összekötve más CRPD cikkekkel, kiemelve annak “interszekcionális hatását”.

Az általános ajánlás meghatározza a “deinstitualizáció”, intézménytelenítés, itthon kiváltás, kitagolásként ismert fogalmat, az önálló élet és a személyi asszisztens kérdéskörét. Fontos kiemelni, hogy a CRPD Bizottság az ajánlásban kihangsúlyozza, hogy tilos akár köz, akár magántőkét arra fordítani, hogy új intézményeket építsenek, újítsanak fel vagy csak támogassanak.

Az új komment a Dokumentumtárban és az alábbi linken keresztül elérhető.