Felmérés – Fogyatékossággal élő személyek és katasztrófák

A 44 pontból álló kérdőív magyar nyelven is elérhető az alábbi linken (a „küldés” gomb többszöri megnyomásával fog látszódni a teljes kérdéslista):

https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=2zWeD09UYE-9zF6kFubccNHdwAfkb09Amu3bZbj99-xUNzZIREdLR0tVRFJNV0VFNDgxSEZDRFRVMC4u

A jelenlegi kutatás az UNDRR által 2013-ban végzett felmérés tízéves nyomon követése, amely a fogyatékossággal élő személyek katasztrófahelyzetekkel összefüggő szükségleteinek meghatározására irányult. Az említett felmérés eredményei angol nyelven elérhetőek itt: https://www.unisdr.org/2014/iddr/documents/2013DisabilitySurveryReport_030714.pdf

A jelenlegi felmérésben az UNDRR ismét arra kéri a fogyatékossággal élő személyeket és a társadalom többi tagját, hogy osszák meg aggodalmaikat, szükségleteiket és javaslataikat. A cél annak áttekintése, hogy az egymilliárd fogyatékossággal élő személyt és a katasztrófakockázatnak kitett embereket vajon ma jobban bevonják-e a katasztrófakockázatok csökkentését célzó tervezési és döntéshozatali folyamatokba, mint 2015-ben, a Sendai Katasztrófakockázat-csökkentési Keretrendszer elfogadásakor, amelynek Magyarország is aláírója.

A Sendai Keretrendszer a legfőbb nemzetközi megállapodás, ami a katasztrófákból eredő kockázatok és károk csökkentését célozza, és amely kulcsfontosságú érintettként említi a fogyatékossággal élő személyeket.

A keretrendszerről bővebb információ elérhető itt (angolul): https://www.undrr.org/implementing-sendai-framework/what-sendai-framework

A kutatás megállapításai a Sendai Keretrendszer 2030-ig történő végrehajtásáig hátralévő hét évben a szakpolitika alakítását fogják célozni. Különösen az érintett országok, a regionális szervezetek és az ENSZ által jelenleg végzett félidős felülvizsgálathoz (Mid-Term Review) nyújtanak majd segítséget.

A félidős felülvizsgálat 2023 májusában, az ENSZ Közgyűlésének magas szintű ülésével zárul. Eredményei fontosak lesznek a Sendai Keretrendszer jövőbeli végrehajtása szempontjából, valamint a fogyatékossággal élő személyek szükségleteinek és jogainak prioritásként való kezelése szempontjából.

Ha kérdése vagy észrevétele lenne a kérdőív kitöltésével kapcsolatban, kérjük keresse Kiss Adriennt a kissadrienn@meosz.hu email címen (2023. március 31-ig bezárólag).

Köszönjük szépen a válaszadást!