ET és UD logót alkottunk

2017 tavaszán Dobi Dóra és Veres Bálint meghívására lehetőségem volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika szakának egy óráján, a Human Diversity című interdiszciplináris tervezőkurzuson meghívott előadóként részt venni. A kurzus az egyetemen több éve futó fogyatékosságügyi kutatás és képzés kereteibe illeszkedett.

Az óra elsődleges célja az volt, hogy a tervezőgrafikusok válaszokat keressenek a fogyatékossággal élő személyek társadalmi reprezentációjának és esélyegyenlőségének kihívásaira.

Az előadásom, beszélgetésünk után Szatmári Huba akkor végzős hallgató az egyetemes tervezés kérdéskörét választotta. Akkor ő, most én kérdeztem.

– Hogy jutott eszedbe, hogy az egyetemes tervezés kérdésével foglalkozz?

A kurzuson választható témák közül ez tetszett legjobban, mivel az egyetemes tervezés elvrendszere nagyon hasonló a Bauhaus mozgalom tervezési elveihez, ami személyesen is közel áll hozzám. A Bauhaus-ban a hangsúly a funkción és az egyre megújuló igényekhez való alkalmazkodáson van, ami egyaránt elmondható az egyetemes tervezésről. Itt szintén olyan igényekhez idomul a tervezés, amelyeket fontos már a legelejétől bevonni a tervezési folyamatba, mivel így alakíthatóan ki tudatosan az egyetemes tervezés végtermékei.

– Mit jelent számodra az egyetemes tervezés?

Számomra ez egy kivételesen hasznos és meglepően egyszerű tervezési szempontrendszer. Az alapelveit ismerve sokkal hatékonyabban tervezhetünk funkcionálisan jól működő tárgyakat, épületeket, bármit, illetve sokkal hatékonyabban kommunikálhatunk egymással mind vizuálisan, mind verbálisan. Ez véleményem szerint egy olyan szituáció, amiben minden fél profitál az egyetemes tervezés nyújtotta előnyökből.

dr. Mikola Orsolya