Befogadó Magyar Település

Befogadó Magyar Település – pályázati kiírás 2018

Befogadó Magyar Település – pályázati útmutató 2018

Befogadó Magyar Település – pályázati adatlap

Befogadó Magyar Település – GYIK

Minden állampolgár számára fontos, hogy a helység, ahol él, olyan településpolitikát folytasson, és olyan környezetet teremtsen, amely lakosai életkörülményeinek javulását szolgálja. A fogyatékossággal élő emberek ugyanolyan igényekkel élnek és szeretnék intézni napi ügyeiket, mint a közösség többi tagja. Ehhez azonban szükséges, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítva legyen számukra mindazon szolgáltatásokhoz, amelyeket egy település kínál.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa tagja az „Európa Díj az Akadálymentes Városokért” nemzetközi zsűrijének.A díjat alapítása óta a következő hazai városok nyerték el:
– Kaposvár (2016)
– Budapest (2015)

A FESZT úgy döntött 2011-ben, hogy díjat alapít és kétévente átadja azoknak a magyar településeknek, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.
A pályázat kiírásának alapjául szolgál továbbá a hazánk által 2007-ben aláírt és ratifikált a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény. Az Egyezmény 9. cikke („Hozzáférhetőség”) kimondja, hogy a részes államok biztosítják a fogyatékossággal élő személyek számára a fizikai környezethez, a közlekedéshez, az információhoz és a kommunikációhoz – beleértve az infokommunikációs és kommunikációs technológiákat és rendszereket – valamint más, nyilvánosan hozzáférhető vagy rendelkezésre álló lehetőségekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférést, mind városi, mind vidéki szinteken.
A díjat korábban a következő hazai települések nyerték el:
– 2016-ban: VIII. kerület, XIII. kerület, XV. kerület, Mórahalom, Dunaújváros, Vác
– 2014-ben: Budaörs, Dunakeszi, Tapolca

A pályázati kiírás, útmutató és adatlap az oldal tetején található linkekről letölthető, a díjat terveink szerint idén a Fogyatékos Emberek Világnapján, december 3.-án a Parlamentben adja át Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kővári Edit a FESZT elnöke.

A pályázat beadási határideje: 2018. október 15.