Érdekvédelmi Tanácsadók Bélapátfalván

A Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának (FESZT) érdekvédelmi tanácsadói 2017. július 24-én szakmai látogatást tettek Bélapátfalvára, hogy a TÁRS projekt keretében ez év augusztusában elkezdődő tanácsadói tevékenységükhöz további tapasztalatokat gyűjtsenek.

Tóth Erzsébet, a Bélapátfalvi Idősek és Fogyatékosok Otthonának igazgatója bemutatta azt a komplex munkát, amely a 2015. márciusi 5-i alapkőletételtől vezetett a lakók beköltözéséig, és amely még a mai napig is folytatódik a lakók önálló életvitelének fejlesztésével és a helyi lakókörnyezetbe történő beilleszkedésük elősegítésével. Hosszú utat kellett megtenni – hangsúlyozta az igazgató nő, hiszen kezdetben nehéz volt a környezettel megértetni a kiváltás jelentőségét. Mára már befogadó környezetről, bárki számára nyitott rendezvényekről, érzékenyített és a kiváltás célját értő segítők munkájáról lehet beszélni.

A változás sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a beruházási munkálatokat a fogyatékossággal élő lakók folyamatosan nyomon követték. Különösen fontos volt ugyanis, hogy azok az emberek, akiknek a lakóházak majd az otthonukat jelentik, már az elejétől fogva sajátjukként tekintsenek arra a lakhatásra, amelyben különféle támogató szolgáltatások segítik majd önálló életvételüket.

A lakók már másfél éve költöztek be abba a bélapátfalvi ill., szilvásváradi támogatott lakhatás lakóegységeibe, amelyet az FESZT érdekvédelmi tanácsadóinak csoportja most megtekintett. A 6-12 fős meglátogatott 4 lakóegység családias környezetet jelent: az ott lakók napközben dolgoznak, esténként közösen főznek, a szabadidőben bográcsoznak, kirándulnak és bármikor elvonulnak saját szobájukba. Ugyanúgy a helyi közösség részei, mint mindenki más: boltba járnak, vásárolnak, segítséggel vezetik a háztartást, ki-ki egyedül, ki-ki a barátjával, barátnőjével együtt lakik.

A lakók korábbi kérdései, mi szerint hova fognak költözni, kivel fognak együtt élni – mára már megválaszolásra kerültek. A kiegyensúlyozottságot sugárzó lakók csak azt kívánják, hogy mások is ilyen körülmények között élhessenek – ahogy az egyik lakó megfogalmazta.

A lakók egyik otthonos szobája

 

Az érdekvédelmi tanácsadók számára a megtekintett támogatott lakhatás motivációt adott és jó példaként mutatta be, hogy a kiváltás lehet sikeres, ha a folyamat minden szereplője hisz benne és egymással szoros együttműködésben végzi feladatát.

További képek az alábbi linken keresztül elérhetőek.