Nagy sikerrel zárult a Civil Szakmai Műhelysorozat 1. állomása

A Civil Szakmai Műhelysorozat elindításáról azért döntött a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft, (FSZK), hogy a fogyatékos emberek helyi szervezetei minél jobban megismerjék a kiváltás folyamatát: a nagylétszámú bentlakásos intézményi ellátást felváltó, a súlyosan fogyatékos személyek önrendelkező életét kisebb lakóegységekben, speciális és közösségi szolgáltatásokkal biztosító ellátási formát.

A Kaposváron megrendezett eseményre Somogy, Zala és Tolna megyéből is eljöttek a fogyatékos emberek helyi civil szervezeteinek képviselői. Az eseményen részt vettek továbbá az FSZK szakértői és kiváltással kapcsolatos szakmai programját segítő intézményi koordinátorok, valamint a FESZT képviselői és érdekvédelmi tanácsadói hálózatának tagjai. Ez utóbbiak a nagy intézmények munkáját segítve, számukra tanácsokat adva a fogyatékos emberek szempontjából követik nyomon a folyamatot.

A műhely munkában a résztvevők megismerték és megvitatták az intézményi férőhely kiváltás fontosságát a fogyatékos emberek életében, a FESZT és az FSZK feladatait a folyamat sikeres megvalósítására, valamint áttekintették a helyi civil szervezetek lehetőségeit és szerepét ebben a munkában.

A kiváltás egy sokszereplős folyamat, amelynek középpontjában a fogyatékos ember áll. Támogatott lakhatásba történő kiköltözésükkel a helyi közösségek életébe történő valós befogadásuk segítség nélkül nem történik meg. Ehhez elengedhetetlen a helyi szereplők, így a helyi lakosság, döntéshozók, szolgáltatók, intézmények és civil szervezetek szemléletének alakítása, a köztük lévő szorosabb együttműködés elősegítése, amelynek motorjai a fogyatékos emberek helyi szervezetei lehetnek.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a műhely minden résztvevőjének az aktív munkáért és konstruktív együtt gondolkodásért, a szervezőnknek pedig gondos előkészítésért és vendéglátásért.

A képgaléria ide kattintva elérhető.